Bapa, Anak Didakwa Rogol Remaja 15 Tahun Dalam Kereta

“Orait… orait… bagus,” ujar seorang lelaki berusia 77 tahun ketika gambar dirinya dirakam setelah meninggalkan Mahkamah Sesyen hari ini. Beliau menghadapi tuduhan bersama anaknya atas kes pemerkosaan terhadap seorang remaja di dalam kereta di Kluang enam tahun yang lalu.

Namun demikian, Mohd Hashim Saidin, yang berusia 77 tahun dan menggunakan kerusi roda, bersama anaknya yang berusia 21 tahun (ketika kejadian berusia 16 tahun), mengaku tidak bersalah atas pertuduhan tersebut ketika didakwa di hadapan Hakim Abu Bakar Manat.

Kedua-dua mereka kemudian ditahan dilokap selepas gagal membayar ikat jamin sebanyak RM12,000 dan RM15,000 masing-masing.

Menurut kertas pertuduhan, anak tertuduh yang bekerja sebagai penghantar barang didakwa merogol seorang remaja perempuan yang ketika itu berusia 15 tahun di Jalan Kinabalu, Kluang, pada jam 5.15 petang pada 25 Mei 2017.

Kemudian, Mohd Hashim didakwa melakukan perbuatan yang sama terhadap mangsa yang sama di kawasan lapang dekat Kampung Abdul Rahman Yasin, Kluang, pada jam 6 petang pada hari yang sama, dengan peristiwa tersebut berlaku di dalam kereta.

Akibatnya, kedua-dua beranak didakwa mengikut Seksyen 376 (3) Kanun Keseksaan, yang berpotensi hukuman penjara sehingga 30 tahun dan sebatan sebanyak 10 kali.

Mahkamah telah menetapkan tarikh 9 Ogos untuk sebutan kes dan serahan dokumen.